10 dingen die niemand mij had verteld over ondernemen

De enige plek waar het drukker is dan de agenda van een ondernemer is Disneyland Parijs tijdens de schoolvakanties. Op een gemiddelde dag heb je koffie afspraken, ingehuurde freelancers om aan te sturen, eindeloze stromen mails die op een antwoord wachten en de boekhouding die bijgewerkt moet worden. Zzzzzz… ik val al bijna in slaap terwijl ik dit typ. Oh en natuurlijk projecten om uit te werken, de kern van het bedrijf waarmee je de boodschappen bij de Appie betaald.

Ondanks de meters zelfhulpboeken die ik heb gelezen, online tutorials die ik heb gevolgd en weekenden doorwerken blijven er dingen over waar geen handleiding voor bestaat. Ik ben soms keihard op mijn bek gegaan om er vervolgens van te leren.

Ik claim lang niet alles te weten, want hé ik begin pas net. Er zijn een paar dingen die ik gewoon eerder had willen weten die ik afgelopen jaar heb geleerd over dit hele ondernemersding. Ervaring is de beste leermeester, hieronder deel ik mijn inzichten met jou, zodat jij die fout niet hoeft te maken.

01 Moe zijn krijgt een hele nieuwe betekenis

Je kunt niet als een hamster op een hamsterrat in een kooitje blijven rennen zonder moe te worden. Als je te lang blijft rennen heb je concealer in grootverpakking nodig, een grotere voorraad Dextro Energy dan de buurtsuper en een dosis kalmeringstabletten. Geen gein, ik heb alle drie standaard in huis. Ik heb deze les moeten leren door keihard op mijn bek te gaan: als je bekaf bent, rust dan uit.

02 Je wilt op gegeven moment stoppen

Op momenten slaat de angst en paniek toe, je voelt je overweldigd en vraagt je af waarom je in vredesnaam voor jezelf bent begonnen. “Was die saaie 9 tot 5 baan tussen vier witte glasvezelbehangmuren dan echt zo erg?” De momenten waarop een onbewoond eiland ineens een hele goede vakantiebestemming lijkt. Dat zijn de momenten wanneer je door moet bijten, nadat je een borrel hebt ingeschonken om jezelf er aan te herinneren waarom je doet wat je doet.

03 Je vergeet te ademen

Belangrijke e-mails beantwoorden om 11 uur ’s avonds, de statistieken van Instagram bekijken om er achter te komen dat de foto’s van je eigen hoofd het beste scoren en de zoveelste afhaalmaaltijd achter je bureau opeten. Het lukt niet om een meters lange to-do lijst in 24 uur te proppen, accepteer dit. Stop, haal diep adem en ga even onder een dekentje liggen met een kop kamillethee en boek een afspraak bij de masseur.

04 Er is geen finishlijn

Toen ik net begon dacht ik door keihard te knallen, een beetje talent en stalen doorzettingsvermogen er voor zouden zorgen dat ik binnen no-time “het gemaakt zou hebben”. Als in Sangria drinkend vanuit mijn hangmat ergens in de mediterrane dromen over welk paar Louboutins ik zal aanschaffen. Nope, die finishlijn komt nooit, het blijkt een eindeloze marathon te zijn (ik houd voorlopig m’n Veja sneakers aan).

05 Niet iedereen vindt je aardig

Whut?! Dit is al genoeg reden om naar de buurtsuper te rennen en alle smaken chocola in te slaan en een (paar) fles(sen) wijn om de depressie weg te spoelen. Mensen bellen je om een oplossing te bedenken, niet om vrienden te worden. Of zoals Kermit de Kikker het zegt: “Niet de hele wereld hoeft van je te houden. Er hoeft maar één persoon te zijn die van jou houdt.” En die persoon mag ook een huisdier zijn, die liefde is tenminste onvoorwaardelijk 😉

06 Je gaat op je bek

Je gaat fouten maken en neemt beslissingen waar je spijt van krijgt, deze belanden op de grote berg van zoute tranen. Het beste aan keihard op je bek gaan? Je leert veel sneller op deze manier. De volgende dag sta je gewoon weer op, maak je een nieuwe to-do lijst en werk je verder aan projecten met een paar wijze lessen op zak.

07 Je hebt veel minder geld dan iedereen denkt

Mensen denken dat je eindeloze stromen geld binnen krijgt, alleen omdat je voor jezelf werkt. Net als dat mensen denken dat je geen baas hebt, dat klopt niet – je hebt er juist heel veel. De huur die betaald moet worden is de baas en de klanten die wachten op deadlines zijn de hoogste prioriteit. Het kopen van die Mini Cooper stel je gewoon nog een jaartje of 10 uit.

08 Je moet je eigen grootste fan zijn

Als je morgenochtend wakker wordt, geef de rockster in de spiegel dan een dik vet compliment en een knipoog. Dat is voor je gevoel vaak de enige validatie die je krijgt. Continu heb je last van angsten, onzekerheden en smoesjes. Doe als je moeder en word je allergrootste fan.

09 Niemand weet waar je mee bezig bent

Hartstikke fijn die familie en vrienden die vragen stellen over waar je mee bezig bent. Alleen zitten veel van hen vaak in loondienst en begrijpen ze niet hoe het is om je eigen schip te besturen. Zoek mede ondernemers die hetzelfde meemaken en drink daar eens koffie mee, je zult zien dat jullie allebei talentvol zijn en toch het gevoel hebben “maar wat te doen”. Dan kun je in ieder geval samen lachen over de stomme fouten die je hebt gemaakt (en overwinningen zijn leuker om samen te vieren).

10 De belastingdienst is een bitch

Zo, een heerlijk positieve afsluiter, maar de Notorius B.I.G. had gelijk. More money, more problems. Zodra je omzet groeit, wordt de belastingaangifte doen ineens een heel ingewikkeld ding. Wat doet het pijn om zoveel geld te moeten betalen waar je snoeihard voor werkt. En als je niet op tijd betaald krijg je een boete en dreigen ze met een boete van duizenden euro’s als je de eerste boete niet betaald. Volg je me nog? (Gek op dreigen met boetes die mensen van de belastingdienst.) Hier heb ik verder ook geen kaas van gegeten, het enige advies dat ik voor je heb is huur een boekhouder in die een baas is met euro’s.

Verder is ondernemen het allerleukste dat er is. Echt waar 😉 Welke lessen heb jij geleerd over ondernemen?