Deze trends van afgelopen jaar zijn blijvertjes

Trends komen en gaan, afgelopen jaar hebben we veel nieuwe trends gespot – sommige zijn wat mij betreft blijvertjes. Je business online vormgeven volgens trends, daar ben ik echter geen voorstander van. Tijdloos, elegant en passend bij wat je doet en wie je wilt zijn is key. Een trendgevoelige branding en website is niet waar je naar wilt streven, maar experimenteren met de nieuwste ontwikkelingen leidt tot nieuwe technieken en skills. Zet een sterke basis neer en je kunt spelen met leuke trends die voorbij komen als toevoeging. Zie het als een capsule wardrobe van kwaliteit waar je af en toe een trenditem van een betaalbaar merk aan toevoegt om mee te spelen.

Lettertypes in de hoofdrol

Voor online design zijn we al lang niet meer beperkt tot Helvetica of Arial, er zijn ontzettend veel toffe lettertypes op de markt om een statement mee te maken. Het gaat niet alleen om het kiezen van een uitgesproken lettertype om je branding af te maken, woorden hebben een hoofdrol in het design. Denk bijvoorbeeld aan een woord dat staat voor een van je kernwaardes over de volledige breedte van je scherm.

Kleine micro interacties

Micro interacties op een website verbeteren de gebruikerservaring van de bezoeker, het woord micro interactie verraadt het al: het geeft feedback op de handeling die de bezoeker doet, voegt emotie toe aan een website en het helpt de bezoeker navigeren. Een voorbeeld dat iedereen wel kent: je voert je gegevens in op een webshop en je krijgt direct feedback dat je postcode niet klopt. Of dat je een wachtwoord aan moet maken met 19 letters, 6 cijfers en 3 speciale tekens. Boterkoekenbakkerij654321!!!

Custom cursor – spelen met de muis

Van het saaie pijltje een handje maken? Elke afbeelding kan gebruikt worden als cursor. Ook voor een element van de website kun je een aangepaste cursor gebruiken. Heb je een quiz waarbij een antwoord optie ‘blij ei’ is? Ondersteun het door de cursor te veranderen in een blij ei afbeelding wanneer je met de muis over dit antwoord gaat. Je kunt het inzetten for the fun of it, of om de gebruikerservaring te ondersteunen. Ben je een nerd net als ik? Dan ga je hier vast heel goed op 😉 https://codepen.io/satchmorun/pen/JoGVwb

Editorial webdesign

Het gevoel van De Bijenkorf in Amsterdam binnenlopen: perfecte displays, marmer aan de muren en een brandend verlangen om er wat te kopen. De hele ervaring van het concept, de wereld waar je instapt en even je sores vergeten – dát gevoel in een website. Oké, het enige minpuntje van het warenhuis is dat je overspoeld wordt door de hoeveelheid producten. Met een minimalistische aanpak een editorial website ontwerpen zorgt ervoor dat je alleen de benodigde informatie plaatst en die zo mooi mogelijk vormgeeft. Ook dit komt neer op gebruiksvriendelijkheid, je wilt de bezoeker niet overspoelen met informatie en tegelijkertijd je branding waarden overbrengen. 

Casual tone of voice

Oh wat vond ik het vreselijk om in de tijd dat ik mijn ziel had verkocht aan het bedrijfsleven in u-vorm te schrijven. Keer op keer kaartte ik het aan: wij schrijven als mens een e-mail naar een ander mens, je wilt een band opbouwen met de klant en je wilt toch niet afstandelijk overkomen? Mits je advocaat, notaris of de koning bent, ben ik voor schrijven in de je-vorm. En dat niet alleen! Schrijf alsof je een verhaal vertelt aan een vriendin. In deze tijd gaat het om connectie maken, zo maak je van klanten je fans en die zorgen weer voor nieuwe klanten.

Welke trend is wat jou betreft een blijvertje? Laat het weten in de reactie, ik ben benieuwd naar je mening!