Fotografie voor je website, waar moet je op letten?

Beeld is een van de belangrijkste elementen van een website, het maakt of breekt de sfeer die je website uitstraalt. We lezen nauwelijks op een website, naast het scannen van de koppen kijken we naar het beeld. Pas wanneer iemand echt geïnteresseerd is in jouw product begint de bezoeker met lezen. Nu je weet hoe belangrijk beeld voor je website is leg ik je in deze blog uit waar je op moet letten bij fotografie.

Foto’s laten maken of toch stockfoto’s?

Het is natuurlijk het makkelijkst om een bundel stockfoto’s te kopen en deze te gebruiken voor je website. Veel bedrijven doen dit nog steeds, daarom zie je op veel websites dezelfde foto’s voorbij komen. Zonde toch? Het is ook nog eens ontzettend onpersoonlijk. Zoals je aan mijn toon al wel merkt ben ik team anti stockfoto. Investeren in fotografie die aansluit bij de stijl van je website is essentieel om de sfeer van je bedrijf online sterk neer te zetten. Niks zo verschrikkelijk als een nep lachend model in een niet Nederlandse omgeving. Heb je toch echt een stock beeld nodig voor bijvoorbeeld een blog post? Kijk dan eens op Creative Market, hier vind je iets origineler beeld dan op de standaard beeldbanken.

Afmetingen van foto’s voor webdesign

De verhouding tussen witruimte en beeld op een website is cruciaal voor een rustig en mooi totaalplaatje. Je website is ontworpen met ruimte voor fotografie, dit kan vooral horizontaal of juist verticaal beeld zijn. Als je met het schieten van de foto’s geen rekening houdt met de kadering van het beeld kan het zijn dat je foto’s totaal niet uitkomen op je website. Een extra uitdaging is de responsiveness van de website, want je foto moet er goed uitzien op zowel desktop als mobiel. Een tip is om de foto’s ruim te kaderen, op deze manier is het makkelijker om de foto bij te snijden voor de verschillende beeldschermen.

Sluit de fotografie aan op de branding

Een sterk merk bouwen draait grotendeels om consistentie. Kijk naar de kernwaarden van je bedrijf en probeer dit zo consistent mogelijk door te voeren in de fotografie. Ook het moodboard van je merk is een goede leidraad voor de stijl van de fotografie. Match de achtergronden, de setting en de kleding met de rest van de branding. Kijk goed naar de tekst op de website, misschien kun je een aantal foto’s maken die ondersteunend zijn aan de tekst. Als het geheel mooi op elkaar aansluit wordt je merk nog veel krachtiger!