Invloed door Cialdini

Veel bezoekers van een website gaan weer weg zonder een actie te ondernemen. Geen aankoop, geen ingevuld contactformulier en zelfs geen e-book download. Damnit! Je doet nog zo je best om te overtuigen dat je onwijs goed bent in wat je doet en alsnog nemen ze niks af. Ik kan je helpen om de bezoekers te beïnvloeden om tot actie over te gaan. Dit geeft niet de garantie dat de bezoeker daadwerkelijk wat koopt – sommige bezoekers willen alleen maar even kijken. Alle kleine beetje helpen om de bezoeker te beïnvloeden, ik vertel je zes manieren om van een kijker een koper te maken.

Geef iets

Het is niet voor niks dat je met gratis e-books om de oren wordt gesmeten, in ruil daarvoor moet je meestal een e-mailadres achterlaten. Je kunt ook iets gratis geven zonder direct wat te terug te verwachten, dit zorgt voor een schuld bij de bezoeker. Onbewust wil de bezoeker deze schuld inlossen, misschien wel door je aanbod pagina te bekijken. Als ik je een reep chocolade geef, heb je dan het gevoel dat je iets terug moet doen voor mij?

Corrie consistent

Wij mensen houden van consistentie, dat vinden we fijn en geeft ons het gevoel je te kunnen vertrouwen. Een knop voor actie op de website moet op elke plek exact hetzelfde zijn qua uiterlijk, dan weet de bezoeker precies wat klikbaar is en wat niet. Zie je website als het huis waarin je woont, bij het openen van de deur verwacht je een hal. Stel je voor dat je de deur bij iemand opent en ineens in het toilet staat – dat is eh heel gek. Wees daarom een Corrie consistent en geen Annie artistiek, vrijwel elke website is in grote lijnen hetzelfde opgebouwd. Wijk hier niet teveel van af, anders weet de bezoeker niet waar welk onderdeel te vinden is.

Ik heb ‘m zelf ook

De bezoeker is sneller overtuigd als anderen positief zijn over het product of dienst. Je koopt liever de stofzuiger waarvan je moeder al jaren fan is, in plaats van een stofzuiger waar je geen positieve verhalen over hebt gehoord. Door bij een webshop de best verkochte producten te tonen kun je dit principe toepassen. Een populair product moet wel goed zijn, toch? Verkoop je nou geen producten dan kun je testimonials toevoegen op de website van klanten die blij met jou zijn. Niet voor niks dat de verkoper in de winkel vaak zegt zelf het product ook te hebben. Grote kans dat hier geen snars van klopt, maar hé wat werkt dat werkt.

Jij lijkt op mij

Nee, niet alleen je narcistische buurman heeft hier last van. Iedereen vindt het fijn als de ander op je lijkt, de bezoeker wil zich graag herkennen in jou. Dit kan natuurlijk door een foto van jezelf te laten zien, maar er zijn meer manieren. Neem de bezoeker mee in je verhaal, wees persoonlijk in je teksten – niet té persoonlijk hè 😉 Het gaat niet alleen om de dienst die je aanbiedt of het product wat je verkoopt, we doen graag zaken met mensen die we leuk vinden. Verleid de bezoeker, pak ze in met een compliment en laat je gezicht zien.

Die weet waar ie ’t over heeft

Laat zien dat je kennis hebt door te bloggen en vertel over je vakgebied op social media. Je kunt het geld maar één keer uitgeven zei mijn vader altijd – en dat moet natuurlijk bij joú! Een kat in de zak wordt niemand blij van, overtuig de bezoeker dat jij de expert bent binnen jouw vakgebied.

Dit is een limited edition

De meeste keuzes maak je onbewust, logisch ook – anders ben je ’s ochtends al kapot van alle beslissingen die je hebt genomen. Dit deel van de hersenen reageert op hele basale emoties, angst is er een van waar veel bedrijven op inspelen. Word je ook altijd zo zenuwachtig van die boekingssite voor hotels met de melding ‘nog maar 1 kamer beschikbaar’ en ‘op dit moment kijken 324 mensen naar deze kamer’. Exact, die spelen keihard in op de angst om mis te grijpen. Hang een limiet aan het aantal beschikbare plekken en bezoekers voelen de druk om de plek niet te missen.

En als laatste tip: ga je starten met online adverteren? Leid de bezoeker dan niet naar de home pagina, maar naar de landingspagina met het aanbod. Elke extra klik is er eentje teveel, maak het de bezoeker zo makkelijk mogelijk. Wil je meer weten over beïnvloeden? Dit artikel volgt de principes uit het boek Invloed van Cialdini, een van de klassiekers op het gebied van marketing.